18. kesä, 2017

Innovaatioita itsenäisyyden alkuajoilta 1917 – 1920

Itsenäisyyden alun innovaatiot painottuivat maa- ja metsätalouteen. Näistä innovaatioista Abloyn lukko ja nykyään Foxtelin valmistama mäntysuopa ovat pitäneet pintansa näihin päiviin saakka.

Moottorisaha ”Tapio” oli moottoroitu kahden hengen justeeri vuodelta 1917. Sen keksijä oli konttoristi K.P. Silander ja patentin varsinainen hyödyntäjä oli kauppias H.F. Arwidson. Sahaa ei sellaisenaan voinut käyttää runkojen katkontaan, mutta sitä varten siihen kehitettiin lisälaite. Sahalla sanottiin voitavan kaataa 150 puuta päivässä. Tapiostakaan ei tullut myyntimenestystä. Ei ole edes tiedossa, montako Tapiota valmistettiin. Yksi saha on kuitenkin säilynyt ja nähtävänä Metsä- museo Lustossa. (Lähde: Karjalan maa 10 ja Metsän henki 1/2010).

Abloyn lukko-innovaatio vuodelta 1918 on peräisin kassakoneista, joista keksijä Emil Henriksson kehitti levyhaittasylinterin. Abloyn menestystarinan takaa löytyy innostusta, rohkeutta, harkittuja päätöksiä ja osaavia ihmisiä. Menestys kilpailussa on ansaittava joka päivä yhä uudelleen (Lähde: Avaimen arvoinen Abloy 100 vuotta, 2007).

Kullervo traktori vuodelta 1919 oli suomalaisiin olosuhteisiin kehitetty traktori. Kullervo-traktori oli nelipyörämallia – kulmaraudoilla vahvistetut rautapyörät, 30 hv:n 4-sylinterinen, polttoaineena petrooli (käyntiinpanossa bentsiini), paino 2.200 kg (Lähde: Teknillinen Aikakauslehti 1919).

Kantopommi räjähdysaine kannonmurtotöihin vuodelta 1920. Suomen forsiitti-dynamiitti Oy ryhtyi valmistamaan ammoniasalpietrista räjähdysainetta, josta valmistettuja kantopommeja käytettiin aluksi terva- ja tärpättitehtaat kantojen raivauksiin. (Lähde: Suomen Forsiitti-Dynamiitti Osakeyhtiön tuote-esite kantopommit, 1920).

Mäntysuopa vuodelta 1920. Mäntysuovan keksi valmistaa mäntyöljystä Alfons Hellströmin johtama tutkijaryhmä Enso Gutzeitin tehtaalla Kotkassa 1913. Mäntysuopatehdas perustettiin Kotkaan 1920. Tuotteesta tuli heti suosittu koko kansan saippua. Ja seitsemän vuoden päästä sitä valmistettiin jo yli miljoona kiloa.

Vaikka Mäntysuovasta tulee ensimmäisenä mieleen mattojen pesu, on sitä käytetty paljon muuhunkin. Emäntien rukit hyrräsivät hiljaisina, kun pyörä liukastettiin mäntysuovalla. Autokoulussa sitä käytettiin talviharjoitteluradan liukastusaineena, ja onpa sitä käytetty myös koirien pesemiseen sekä ihon hoitoon. (Lähde: wikipedia.org.)