Markku&Markku

19. loka, 2021

Vuoden 2020 alusta käynnistetty blogi seuraa innovaatiotoiminnan edistymistä Kymenlaaksossa. Blogia kirjoittavat vuoron perään Kymen Innovaatioyhdistyksen puheenjohtaja

Markku Merovuo Kotkasta  ja varapuheenjohtaja Markku Saari Kouvolasta.

MITEN SUOMESTA TEHDÄÄN KEKSINTÖJEN SUURVALTA

Tähän kysymykseen kuultiin merkittäviä linjanvetoja Keksintösäätiön 50-vuotis juhlaseminaarissa 01.10.2021. Katso kaikki esitykset Linkki: https://www.youtube.com/watch?v=ugGZI7_lDrg

Pohjaa loivat aluksi fil yo. Sakari Lintunen kertoessaan Säätiön kuluneesta 50 vuodesta ja futuristi Risto Linturi joka visio tulevia 50 seuraavaa vuotta.

Sakari Lintusen esityksestä oli havaittavissa keksintösäätiön historian käännekohdat: 1) Maili Aution rahoitus keksintötoimintaan – 2) Keksintötoimiston perustaminen – 3) Keksintö-säätiön perustaminen – 4) Keksintöasiamiehet – 5) Valtion budjettirahoitus – 6) Tuoteväyläpalvelu – 7) InnoSuomi-palkinto – 8) Valtioneuvoston päätös valtion budjettirahoituksen lopettamisesta Keksintösäätiölle.

Risto Linturi kuvasi millaista tuloksellisen keksintötoiminnan tulisi olla ja millaiset teknologian kehityssuunnat odottavat keksijöitään. Keksijöiden kannattaa useimmissa tapauksissa toteuttaa ensin virtuaalinen ratkaisu ja vasta sen jälkeen proto arkitodellisuuteen.

Teknologian kehityssuuntia ovat mm. seuraavat: 1) Lujat ja kevyet materiaalit (esim. läpinäkyvä alumiini) tulevat ja sen myötä kaikki valmistustekniikat ja sovellukset kannattaa keksiä uudelleen. 2) Uudet energiaratkaisut mahdollistavat kerrosviljelyn, sähköautot, sähköveneet dronit. Aurinkopaneelit tehostuvat ja muuttuvat ohutkalvoiksi, kevytakut tulevat. 3) Robotit tulevat maatalouteen helpottamaan marjan- ja hedelmien keruuta sekä istutuksia. Kitkentärobotit voivat poistaa jopa torjunta-aineiden tarpeen. 4) Digitaalisuuden ja virtuaalisuuden kehittyminen tuovat laajasti hyötykäyttöön mm. digitaaliset kaksoset ja AR-lasit. Mittalaitteisiin yhdistettynä AR-laseilla voidaan esim. nähdä seinien sisään. 5) Tekoäly tulee sähköautoihin ja lentokoneisiin ja mahdollistaa moduaaliset robotit. 3D-teknologia ja energian varastointi ovat myös keskeisiä.

Tulevaisuuden innovaattorin toimintaympäristön muotoutumiseen vaikuttavat moninaiset tekijät.  Keksintösäätiön hallituksen puheenjohtajan Juhani Talvelan mielestä tärkeimmät osa-alueet ovat: 1) keksijä 2) Idea 3) Yritys 4) Markkinat 5) Teknologiat ja 6) Verkostot.

Jotta Suomesta saadaan tehtyä keksintöjen suurvalta meidän tulee onnistua: 1) Eri tahojen yhteistyössä 2) Palvelualustan vahvistamisessa 3) Kehittämisen rahoituspohjan laajentamisessa 4) Keksintöprosessin vahvistamisessa 5) Mittareiden käyttöönotossa tutkimus ja toteutus) 6) Kehittäjäforumien toteutuksessa.

Kotka 17.10.2021, Markku Merovuo, puheenjohtaja Kymen Innovaatioyhdistys ry, kymeninno.fi

11. huhti, 2021

 

Vuoden 2020 alusta käynnistetty blogi seuraa innovaatiotoiminnan edistymistä Kymenlaaksossa. Blogia kirjoittavat vuoron perään Kymen Innovaatioyhdistyksen puheenjohtaja

Markku Merovuo Kotkasta ja varapuheenjohtaja Markku Saari Kouvolasta.

 Ihailen ihmisiä, jotka kehittävät toimivia ratkaisuja pulmaan kuin pulmaan – ja ovat niin innostuneita aikaansaannoksestaan että tartuttavat innostuksensa lähimmäisiinkin.  Muistan kansakouluajoilta luokkatoverini, joka kutsui minut kotiinsa näyttääkseen uusinta keksintöään. Istuttuaan koulupöytänsä ääreen hän repäisi pöydältä suttupaperin ja veti pöydän reunaan kiinnitetystä narusta – ja kas kummaa, toiselta puolelta huonetta kenkälaatikon kansi avautui - ja juuri sopivalta etäisyydeltä niin että paperimytty osui heittämällä roskakoriksi muuttuneeseen laatikkoon.

Esitellessään innovaatiotaan, hän johdatti katseeni näkymättömän ohutta narua pitkin ikkunalaudan alle, sitten pienen kirjahyllyn taakse ja lopulta kenkälaatikon vieressä olevaan seinäkoukkuun - ja siitä suoraan kenkälaatikon kannen avattavaan etureunaan. Siinä se innovaatio oli – ja toimi kuin junan vessa.

Voitte kuvitella, että kotiin päästyäni ryhdyin heti rakentamaan samanlaista konstruktiota oman koulupöytäni viereen. Vanhempani olivat äimän käkinä poikansa neuvokkuudesta ja sain kovasti kehuja. Siitäkin huolimatta että tiesivät innovaation olevan peräisin naapurin pojalta.

Onhan se niin, että meistä melkein jokainen on omalla tavallaan innovatiivinen. Jotkut loistavat teknisillä ratkaisuillaan ja toiset taas sosiaalisen vuorovaikutukseen liittyvillä ehdotuksillaan. Joillekin innovaatioiden tavoitteena on parantaa vain omaa arkielämää, toisilla taas on heti alun alkaen vankka tarkoitus keksiä ja kehittää ratkaisuja, joista itse voivat taloudellisesti hyötyä.

Palaan tuohon innostuneisuuteen: Pari vuotta sitten Kouvolan Patoklubilla järjestettiin innovaatio-seminaari, jossa puhui Spede Pasasen yhtiökumppani ja sarjakeksijä Raimo Kaukinen Nastolasta. Hän kertoi esimerkin innostuneisuuden vaikutuksesta – ja erityisesti siitä, miten spontaanisesti syntynyt innostus ja innovaatio voidaan tappaa kuoliaaksi.

Tehtaalla alemmassa palkkaluokassa työskentelevä oli tehnyt keksinnön tuotantoprosessin merkittävästä tehostamisesta. Työkaveritkin olivat siitä yhtä innostuneita, kuin hän. Menivät porukalla esittelemään sitä firman läskikerroksen työnjohtajalle. Hän ampui sen heti alas mahdottomana toteuttaa. Koko juttu tyrehtyi siihen paikkaan. Mitä luulette, millainen innostus asiaan ja tehdassalin ilmapiiriin syntyi kun jonkin ajan kuluttua selvisi, että firman johtoportaassa oli päätetty toteuttaa tuotantoprosessiin samanlainen tehostamisoperaatio kyseisen työnjohtajan ehdotuksesta.

Tästä kenties oivallamme sen, ettei yhteen kertaa kehitetty innovaatio etene, ettei heti perään kehitetä toinen innovaatio siitä, miten sitä pitää viedä käytännössä eteenpäin kohti toteutusta. Kymenlaaksossa on valtava arsenaali erilaisia palveluita tarjolla innovaatioiden edistämiseksi. Valitettavan vähän on tarjolla käytännön apua ja tukea niille yksityisille keksijöille ja innovaattoreille, joilla ei vielä ole omaa yritystä, minkä piikkiin voisi byrokratiasääntöjen mukaan hakea tukea ja apua.

Kymen Innovaatioyhdistys pyrkii osaltaan taklaamaan tuota puutetta muun muassa sen aloitteesta perustetun Kymenlaakson Innovaatioverkoston avulla. Olisi siksi hyvin innostavaa, jos saisimme yhdistyk-seemme lisää asiasta innostuneita jäseniä vaikuttamaan ja osallistumaan.

Yhteistyöterveisin
Markku Saari
Kymen Innovaatioyhdistyksen varapuheenjohtaja
Ottakaa yhteyttä:
www.kymeninno.fi

15. joulu, 2020

Vuoden alusta käynnistetty blogi seuraa innovaatiotoiminnan edistymistä Kymenlaaksossa. Blogia kirjoittavat vuoron perään Kymen Innovaatioyhdistyksen puheenjohtaja

Markku Merovuo Kotkasta  ja varapuheenjohtaja Markku Saari Kouvolasta.

Ideakymi-ideakilpailun palkintojenjako on siirtynyt koronan vuoksi pidettäväksi 18.01.2021. Kymenlaakson Innovaatioverkoston järjestämään ideakilpailuun saatiin kaikkiaan 94 ehdotusta. Osallistujia oli kaikkiaan 76, joista viisi yritystä ja 71 yksityistä henkilöä. Ideakilpailuun osallistui myös viisi opiskelijaa. Kilpailuehdotuksista 56 % tuli Kouvolan seudulta ja 44 % Kotka-Hamina seudulta.

Suomen Yrittäjien Mikael Pentikäinen totesi Helsingin Sanomien ”Kirjoituksia markkinoinnista” mm. että uuden kehittäminen on yrittäjien tärkein keino vastata koronakriisin. Tätä taustaa vasten ajateltuna yrittäjien osallistumismäärää ideakilpailuun voidaan pitää rohkaisevana. Todella aktiiviseen osallistumiseen yltivät yksityiset henkilöt. Se todistaa, että yksityisillä henkilöillä on merkittävä rooli innovaatioiden edistämisessä. Kymen Innovaatioyhdistys on erityisesti yksityisen keksijän edunvalvoja ja tukija mutta haluaa edistää myös yritysten innovaatiotoimintaa.

Ideoinnin haravoinnin uhkasi tänä vuonna keskeyttää Kotkan kasvurahoituksen ja Kouvolan kannustinrahoituksen peruuntuminen kaupunkien kustannusleikkausten vuoksi. Onneksi Kymenlaakson keskeiset innovaatioiden edistäjäorganisaatiot kokosivat voimansa ja perustivat Kymenlaakson innovaatioverkoston, joka ensimmäisenä toimenpiteenään toteutti ideakilpailun. Toivoa kuitenkin sopii, että maakuntamme veturikaupungit palaavat omalta osaltaan rahoittamaan innovaatiotoimintaa. Siitä miten löydämme ja pystymme hyödyntämään uudet ideat, riippuu paljon Kymenlaakson koronan jälkeinen menestyminen.

PARHAAT IDEAKYMI-MEDIAT OLIVAT KAUPUNKILEHDET POHJOIS-KYMENLAAKSO (PK)JA ANKKURI (ANK) SEKÄ KARHULALAINEN

Ideakilpailun markkinointi jouduttiin toteuttamaan tilanteessa, jossa koronavirus vei yleisön päähuomion. Paikalliset mediat eivät myöskään sisäistäneet miten merkittävästä asioista Innovaatioverkoston perustamisessa ja Ideakymi-kilpailussa oli kysymys. Tiedotusvälineiden edustajat eivät osallistuneet kilpailun käynnistystilaisuuteen. Kilpailun saama suosio ja osallistumisaktiivisuus ei ylittänyt uutiskynnystä. Apua ei juurikaan saatu myöskään sen informoimiseksi, että palkintojen jako jouduttiin siirtämään koronan vuoksi vaikka kilpailun ilmoittelu oli näkynyt lehtien sivuilla koko kilpailun ajan. Parhaiten Ideakymin huomioivat Pohjois-Kymenlaaksossa PK ja Etelä-Kymenlaaksossa Ank ja Karhulalainen.  

Markku Merovuo, puheenjohtaja

Kymen Innovaatioyhdistys ry

12. loka, 2020

Markku&Markku-blogiVuoden alusta käynnistetty blogi seuraa innovaatiotoiminnan edistymistä Kymenlaaksossa. Blogia kirjoittavat vuoron perään Kymen Innovaatioyhdistyksen puheenjohtaja Markku Merovuo Kotkasta ja varapuheenjohtaja Markku Saari Kouvolasta. Nyt julkaisemme vaihteeksi yhteisen mielipidekirjoituksen. Kuva Ideakymin lehdistötilaisuudesta (kuvan otti Markku Saari)

Korona-aika rajoittaa tekemistä. Voit unelmoida mutta sen sijaan että unelmoit, voit myös innovoida. Kannattaakin aloittaa heti! Kun korona joskus loppuu, uusille ideoille on käyttöä! Kymenlaakson innovaatioverkoston käynnissä oleva Ideakymi-ideakilpailu tarjoaa 15.11.2020 saakka valmiin väylän siihen – hyvien palkintojen kera. Herätetään ideoimalla toivo paremmasta tulevaisuudesta!

Etelä- ja Pohjois-Kymenlaakso kiistelevät monista asioista, viimeksi ratalinjojen linjauksesta. Monesta voi tätä taustaa vasten tuntua yllätykselliseltä, että samaan aikaan keskeiset innovaatiotoiminnan edistäjät ovat muodostaneet yhteisen Kymenlaakson innovaatioverkoston tukemaan keksijöitä, yrittäjiä ja muita kehittäjiä. Verkostoon kuuluu tällä hetkellä 11 organisaatiota ja sen keskeisinä tehtävinä on edistää Kymenlaakson innovaatiotoimintaa, kehittää innovaa-tioneuvontaa, tarjota innovaatiopalveluja, järjestää ideakilpailuja ja inno-vaatioseminaareja ja välittää innovaatiorahoitusta ja -koulutusta.

Verkostoon kuuluvat tällä hetkellä kehittämisyhtiöt Cursor Oy ja Kouvola Innovation Oy, Kaakkois-Suomen ELY-keskus ja TE-toimisto, Kaakkois-Suomen ammatti-korkeakoulu XAMK, Aikuiskoulutus Taitaja, Kotkan-Haminan seudun koulutus-kuntayhtymä Ekami, Kouvolan seudun ammattiopisto, Kymen Innovaatioyhdistys ry, Kymen Yrittäjät ry ja Keksintösäätiö.

Elinkeinoministeriön/Kaakkois-Suomen Ely-keskuksen ja Keksintösäätiön myötävaikutuksella maakuntamme on nyt myös pilottimaakunta malliksi muualle Suomeen innovaatiotoiminnan järjestämisessä. Koronan jälkeinen Suomi ja sen maakunnat nousevat innovaatioilla ja keksinnöillä!

Ohjeet osallistumisesta kilpailuun löytyvät edellä mainittujen organisaatioiden verkkosivuilta.


Markku Merovuo
, Kymen Innovaatioyhdistyksen puheenjohtaja, Ideakymi-kilpailun arviointiraadin puheenjohtaja, Etelä-Kymenlaakso

Markku Saari
Kymen Innovaatioyhdistyksen varapuheenjohtaja, Ideakymi-kilpailun arviointiraadin jäsen, Pohjois-Kymenlaakso

5. syys, 2020

Markku&Markku-blogiVuoden alusta käynnistetty blogi seuraa innovaatiotoiminnan edistymistä Kymenlaaksossa. Blogia kirjoittavat vuoron perään Kymen Innovaatioyhdistyksen puheenjohtaja

Markku Merovuo Kotkasta ja varapuheenjohtaja Markku Saari Kouvolasta.

 Pohdimme taannoin yhdistyksessämme ihmisten motivaatioita ideoida ja keksiä uusia asioita sekä ratkaisuja. Taustaksi totesimme, että jokaisella meistä on synnynnäinen kyky ideoida ja kehittää luovasti uusia asioita ja ongelmaratkaisuja. Toisilla on vain enemmän halua ja energiaa työstää niitä ja laittaa käytäntöön sekä itsensä että muiden hyödyksi. Saimme nopeasti aikaan muutaman mielenkiintoisen esimerkin erilaisista motivaatioista, joiden keskinäistä yleisyyttä emme tietenkään osanneet arvioida. Ehkä joitakin tutkimuksia asiasta löytyy?


Huvin vuoksi keksijät
Totesimme, että luultavasti jokainen meistä tunnistaa tuttavapiiristään tyyppejä, joiden kotoa ja verstaasta löytyy mitä merkillisimpiä härpäkkeitä ja ratkaisuja, joilla ei selvästikään ole tavoiteltu kaupallista menestystä eikä julkisuutta. Usein ne ovat pieniä oivalluksia omaksi iloksi. Valitettavan usein ne jäävät hyödyntämättä laajemmin. Päättelimme, että Spede Pasanen oli yksi sellainen ihminen, joka yksikertaisesti ei voinut elää ilman jatkuvaa kehittämisvimmaa suunnilleen joka asiassa. Positiivisesta ja ennakkoluulottomasta asenteesta sekä hyvästä itsetunnosta uudistusten toteuttamismahdollisuuksia kohtaan lienee kysymys näiden ihmisten kohdalla. Spede sen todisti kaikille suomalaisille.

Oman työnsä helpottajat
Luultavasti kaikkein yleisin kehittämismotivaatio löytyy ihmisiltä, jotka ovat kyllästyneet omien arkirutiiniensa tai työelämänsä ärsyttäviin kipukohtiin. Joka päivä he miettivät vähintään alitajuisesti, miten tuon homman saisi tehdyksi vähemmällä vaivalla tai yksinkertaisemmin. Jonakin päivänä ”lamppu” syttyy! Hyvästä esimerkistä käy astiankuivauskaappi, mikä on nerokas suomalainen keksintö. Sen kehitti Työtehoseuran kotitalousosaston päällikkö Maiju Gebhard 1940-luvun puolivälissä. Enso-Gutzeit Oy alkoi valmistaa vuonna 1948 kuivauskaappeja teollisesti.

Ammattimaiset sarjakeksijät
Keksintöjen, innovaatioiden sekä toteuttamiskelpoisten ideoiden ammattimaisia ”sarjakeksijöitäkin” Suomesta löytyy. Näillä ihmisillä uusien ratkaisujen ja keksintöjen tuottaminen on siinä määrin verissä, että niistä on muodostunut heille pysyvä elinkeino. Näistä lähellä oleva esimerkki on Nastolassa työskentelevä Raimo Kaukinen. Hän on elättänyt itsensä jo 40 vuoden ajan innovaatioillaan ja patenteillaan. Raimo työskentelee yksin innovaatioita tihkuvassa pajassaan. Tarvittaessa tuttujen sparraajien avulla toteutetaan yritysten toimeksiantoja, jotka keskittyvät yleensä teknisten tuotantoprosessien kehittämiseen. Raimo Kaukinen on myös suosittu innostaja ja puhuja, joka esitteli keksintöjään viime syksynä Kuusankosken Patoklubilla järjeste-tyssä innovaatiotapahtumassa.

Suomen Keksijäin Keskusliitto KEKE ry:n puitteissa on kehitteillä toimintamuoto, minkä puitteissa markkinoidaan keksijöitä yrityksille ongelmanratkaisijoiksi laadittujen pelisääntöjen mukaisesti. Liiton ylläpitämässä tilauskeksijärekisterissä on ilmoittautuneina yli 70 keksijää.

Innovaatioiden lokalisoijat
Tyypillinen lokalisointi-innovaattori löytyy helposti esimerkiksi ravintola-alalta. Ulkomaanmatkalla suomalainen kokki kokee uudenlaisen makuelämyksen matkallaan. Kotiin päästyään hän päättää kehittää ”samanlaisen”, mutta käyttääkin luovasti kotimaisia ja samantyyppisiä raaka-aineita tuottaen tällä tavalla uuden annostuotteen ravintolaansa. Jonkun mielestä tällainen innovointi on tuomittavaa plagiointia, mutta mitä väliä sillä on, jos kyseinen alkuperäinen tuote ei ole patenteilla tai muilla sopimuksilla suojattu ja siten vapaasti edelleen kaikkien kehitettävissä.

CV-mainintaa haluavat
Yllättävä, vaan ei vielä kovinkaan yleinen motivaatio opiskelijoilla ja nuorilla työnhakijoilla on halu saada ansioluetteloonsa maininta osallistumisesta johonkin innovaatioprosessiin. Työnantajat pääsääntöisesti arvostavat ja suosivat sellaista työnhakijaa, jonka CV:stä löytyy merkintä innovaa-tioihin ja/tai keksintöihin liittyvästä harrastuksesta. Joskus nimenomaan se avaa työnhakijalle sellaisen työpaikan, mitä hän ei olisi koskaan uskonut saavansa.

Kymenlaakso aikoo yllättää
Ylläesiteltyjen esimerkkien lisäksi löytyy varmasti monta muutakin motivaatiota keksiä uusia asioita: ratkaisuja, liiketoimintaideoita, patentoitavia keksintöjä tai muuten vain yleisesti hyödynnettäviä ja yhteiskunnallisesti arvokkaita toimintaideoita.

Kymenlaakson Innovaatioyhdistyksen aloitteesta viime syksynä perustettu Kymenlaakson Innovaatioverkosto aloittaa kuluvan syyskuun aikana mielenkiintoisen yhteisoperaation maakuntamme alueella uusien ideoiden ja niiden takana olevien innovaattoreiden sekä keksijöiden löytämiseksi ja palkittavaksi. Seuratkaapa alueellisesti mediaa. Parin viikon päästä alkaa tapahtua.


Markku Saari
Kymen Innovaatioyhdistyksen varapuheenjohtaja