10. huhti, 2020

Korona (Convid 19) epidemian varjossa

Vuoden alusta käynnistetty blogi seuraa innovaatiotoiminnan edistymistä Kymenlaaksossa. Blogia kirjoittavat vuoron perään Kymen Innovaatioyhdistyksen puheenjohtaja

Markku Merovuo Kotkasta  ja varapuheenjohtaja Markku Saari Kouvolasta.

 Korona-ideat

Niin Suomessa kuin koko maailmassa eletään maaliskuun puolivälissä alkanutta koronaepidemian liikkumisrajoitusten aikaa ja taloudellinen toiminta on laajalti pysähdyksissä. Työnteko on muuttunut etätyöksi. Tilanne luo kuitenkin kekseliäisyydelle uuden haasteen. Avasin sivustollemme kymeninno.fi uuden osion ”Korona-ideat”, mihin kerätään jotenkin koronaan liittyviä innovaatioita, yritysideoita tms.

Innovaatioverkoston lihaksia kasvatetaan

Kymenlaakson innovaatioverkostonkin viime kokous 23.03. jouduttiin koronan vuoksi perumaan. Toimenpidekalenteria on kuitenkin täydennetty koko ajan. Suurimman volyymin eri projektiensa kautta pystyy tarjoamaan Xamk 550.000 €. Muiden verkoston jäsenten tiedossa oleva panostus on tällä hetkellä 188.000 €, eli volyymi yhteensä 738.000 €. Osa volyymista on suunnattu Kymenlaaksoa laajemmin ja yleiseen startup-toimintaan, mutta silti innovaatiotoiminta on vahvasti mukana.

Resurssien vahvistaminen siirtää ajatukset koronaviruksen jälkeiseen aikaan. On syytä ruveta ajattelemaan, miten Kymenlaakso lähtee kohti uutta nousua. Tarve uusille ideoille, keksinnöille ja innovaatioille sekä niitä hyödyntäville yritykselle tulee olemaan suuri

Ikävänä yllätyksenä on tullut Kouvolan kannustinrahan ja Kotkan kasvurahan leikkaantumiset kaupunkien kustannusten säästöpaineissa. Tuleen ei kuitenkaan ole jääty makaamaan. Nyt selvitetään Kymenlaakson yhteisen innovaatiokilpailun järjestämistä ideoiden esille saamiseksi.

Kymen Innovaatioyhdistys joutui koronan vuoksi pitämään 30-vuosikokouksensa nettikokouksena. Toimintasuunnitelmassa painotettiin yhteistoimintaa innovaatioverkostossa. Kouvolan seudun painoarvoa vahvistettiin valitsemalla kaksi uutta hallituksen jäsentä Kouvolan seudulta.

InnoSuomi jatkuu – Kymenlaakso esillä 02.05.

Keksintösäätiön InnoSuomi-formaatin ensimmäiset kolme osiota on lähetetty Alfa-TV:ssä uusintoineen. Ensimmäisessä jaksossa tutustuttiin Flexoundin äänentoistojärjestelmään. Pitchausosuudessa esiteltiin kosketusvapaa sähkölukon hallintajärjestelmä. Studiossa haastateltiin PRH:n Antti Riivaria.

InnoSuomen toisessa jaksossa startup-campus Maria-01:n toimitusjohtaja Ville Simola kertoi oman näkemyksensä siitä, miten Suomen innovaatiotaloutta voisi edistää, lastenvaateyritys Beibamboon Nina Ignatius puolestaan kertoi innovaatioyrittäjänä kohtaamistaan haasteista ja Matti Koskinen oli mukana teepusseihin liittyvän keksintönsä kanssa, eli meille selvisi, millainen on Steabag. Ohjelman pitchausosuudessa puheenvuoron sai Mauno Harju, jolla oli muutama minuutti aikaa esitellä ”turvallisempi turvatyyny”. Studiovieraana oli Keksintösäätiön puheenjohtaja Urho Ilmonen.

Kolmannessa jaksossa esillä olivat keksijänaiset ja keskustelu siitä, kuinka heidän määräänsä voisi kasvattaa. Mukana ovat mm. Quin Suomi ry:n hallituksen jäsen Sole Molander ja Gold&Green Foods Oy:n toimitusjohtaja Maija ”Nyhtökaura” Itkonen.

 Seuraava jakso nähdään Alfa-kanavalla lauantaina 11.04. klo 17.30. Uusinta keskiviikkona klo 17.00. Tästä eteenpäin sarja jatkuu vielä 4 osiota, jotka lähetetään perättäisinä launtai-iltoina klo 17.00 (koronavirusvarauksella).

InnoSuomen neljännessä jaksossa paneudutaan startupien kiehtovaan maailmaan.

Mukana ovat startup-campus Maria-01:n toimitusjohtaja Ville Simola, yrittäjät Ilona Mooney (Work Ahead) ja Tuomas Ritola (Selko). Pitchausosuudessa Timo Heikkilä (Popit) esittelee lääkkeiden ottamiseen liittyvän keksinnön ja ohjelman studiovieraana on startupasiantuntija Ilkka Lavas, joka on mukana noin kolmessakymmenessä eri yrityksessä. InnoSuomea isännöi tuttuun tapaan Reidar Wasenius.

 

Kymenlaakso on esillä osassa 7 jonka ensiesitys on 02.05.2020. Keksintösäätiön TV-formaattia voi hyödyntää monella tavalla. Innovaatioverkoston jäsen Taitaja selvittelee parhaillaan miten sitä voidaan hyödyntää opetuksessa. Myöhemmin esityksiin pääsee käsiksi YouTubessa hakusanalla InnoSuomi. Aineistoon pääsee myös Keksintösäätiön sivuilta keksintosaatio.fi .  

 Esite tulossa myöhemmin

 Koronaviruksen vuoksi Keksintösäätiön esitteen valmistuminen on siirtynyt Henkisen omaisuuden päivästä 26.04. myöhäisempään ajankohtaan.

 Markku Merovuo, puheenjohtaja Kymen Innovaatioyhdistys ry