Kotkalaisnuorten yritys voitti valtakunnallisen kilpailun – Juho ja Pihla Kääriäisen haudanhoitopalvelu on löytänyt jo asiakkaita

Johanna Vehkaluoto

Kymen Sanomat 19.05.2024 Eilen 15:00 

Karhulan koulussa Kotkassa opiskelevat sisarukset Juho, 15, ja Pihla Kääriäinen, 13, voittivat vuoden 2024 Yritys hyvä -kilpailun työllään Puutarhatontut, haudanhoitopalvelu. Nuoret vievät omaisten tilauksesta kukkia ihmisten haudoille ja siistivät hautoja kotkalaisilla hautausmailla.


Kilpailun tiedotteessa kerrotaan, että nuorten liikeideaa ja sen toteutusta kehuttiin palkitsemistilaisuudessa hienoiksi.

–Todelliseen tarpeeseen perustuva yritys, jossa yhdistyvät yrittäjien esteettiset- ja taloustaidot sekä vastuullisuus ja itsensä johtaminen, totesi tuomaristo.


Puhelimitse tavoitettu Juho Kääriäinen on iloinen voitosta.

–Voittaminen tuntuu aika siistiltä. On mukavaa saada tunnustusta omasta työstä.Pihla Kääriäinen voittivat vuoden 2024 Yritys hyvä -kilpailun työllään Puutarhatontut, haudanhoitopalvelu. Kilpailuun saapui 394 kilpailutyötä, joiden tekemiseen osallistui yhteensä 1064 lasta ja nuorta eri puolilta Suomea.

Yrittämisessä kiehtoo vapaus päättää omista asioista


Kääriäinen kertoo, että yrittäjyydessä häntä kiinnostaa vapaus päättää omista asioista.

–Voi itse päättää omista työajoistaan ja hinnoistaan. Oman työn jäljet myös näkee paremmin, kun sen tekee yrittäjänä.

Tulevalle kesälle sisaruksilla on jo kohtuullisesti tilauksia.

–Toivottavasti juuri julkistamamme hautakivien pesupalvelu ottaa tuulta alleen.


Nuoret pohtivat yrittäjyyttä


Valtakunnallisessa kilpailussa lapset ja nuoret pohtivat, mitä yrittäminen ja yritteliäisyys heille merkitsevät. Tiedotteessa kerrotaan, että kilpailijat pohtivat muun muassa ruokahävikin vähentämistä, keskustelutaitojen ja robotiikan kehittymistä sekä sosiaalisen median vaikutusta nuorten elämään. Lisäksi he löysivät ratkaisuja nykyisiin ja tuleviin tarpeisiin ideoimalla hyödyllisiä tuotteita, joita ei vielä ole. Tuloksena syntyi kirjoituksia, projekteja, videoita, piirroksia, podcasteja, lauluja ja pelejä.


Satoja kilpailutöitä


Kilpailuun saapui 394 työtä, joiden tekemiseen osallistui yhteensä 1064 lasta ja nuorta eri puolilta Suomea.


Töiden joukosta tuomaristo valitsi voittajiksi 27 kilpailutyötä ja kuusi sai kunniamaininnan. Palkintoja jaetaan voittajille yhteensä 10 000 euron arvosta. Voittajille jaettavat palkintostipendit ovat 100–1000 euron suuruisia.

Yritys Hyvä -kilpailun järjestävät Kehittämiskeskus Opinkirjo ja Yksityisyrittäjäin Säätiö.TuKoKen lopputapahtumassa 2024 palkittiin nuoria tieteen ja teknologian harrastajia

Tutki-Kokeile-Kehitä-kilpailun kevään 2024 lopputapahtumassa jaettiin palkintoja kolmessa kilpailusarjassa sekä STEK Sähkökisassa ja ESA:n Ilmastoetsivät-kilpailussa. Rahastipendien lisäksi osallistujia palkittiin ohjelmallisin museovierailuin, tuotepalkinnoin ja matkoilla kansainvälisiin tiedetapahtumiin. Lisäksi osa 8.-luokkalaisista ja sitä vanhemmista osallistujista sai Päivä professorina -palkinnon, joka vie heidät yliopistoille tutustumaan professorin työpäivään. 


Kiitämme TuKoKen tukijoita lasten ja nuorten tiedeharrastuksen edistämisestä!


Tänä vuonna tapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran yhtä aikaa Yritys Hyvä -kilpailun lopputapahtuman kanssa. Yhteiseen tapahtumaan osallistui 80 yritteliästä ja innovatiivista lasta ja nuorta ympäri maan. Nuorimmat osallistujista olivat esikoululaisia. TuKoKe-palkinnot


Tapahtumassa jokainen kilpailutyö palkittiin vähintään 100 euron suuruisella palkintostipendillä ja kunniakirjalla. Yhteensä palkintostipendejä jaettiin noin 10 000 euron edestä. Lisäksi jaettiin tuotepalkintoja, Päivä professorina -palkintoja, pääsylippupaketteja Musiikkimuseo FAMEen ja Haltiaan sekä ohjelmalliset vierailut Heurekaan ja Tekniikan museoon. 


Kiitämme  Aalto-yliopiston sekä Oulun ja Turun yliopistoja yhteistyöstä Päivä professorina -vierailujen mahdollistamisesta nuorille sekä Heurekaa ja Tekniikan museota ohjelmallisten vierailujen järjestämisestä koululaisryhmille. Stipendilahjoituksista ja tuotepalkinnoista kiitos Aalto Design Factorylle, Biologian ja maantieteen opettajien liitolle (BMOL), Keksintösäätiölle, Suomen luokanopettajille sekä yksityisille lahjoittajille. 


Erityisesti ilahduimme kumppanuudesta Eseron Ilmastoetsivät ja STEKin Sähkökisan kanssa. Näin mahdollisimman moni nuori saa kannustusta ja tunnustusta tekemästään työstä.


Tukko-finalistitöiden virtuaaligalleria nähtävissä elokuun loppuun asti. Linkki  https://www.tukoke.fi/
Keksintösäätiön Apu+Raha™-palvelu on haettavissa

1.10.–31.10.2023

Uuden haun tavoitteena on saada jälleen uusia, erinomaisia hankkeita suomalaisten keksintöjen ja kekseliäiden innovaatioiden tuottamiseen. Haku on avoin kaikille suomalaisille yksityishenkilöille sekä pk-yrityksille. Apu+Raha™ –palvelu tuottaa tukea varhaisen vaiheen kehittämiseen kolmella tavalla:


  • Laajan ja monipuolisen rahoitushakemuksen täyttäminen pakottaa ajattelemaan asioita monelta kantilta


Apu-vaiheen asiantuntijapalaute antaa käsitystä ja näkemystä hankkeen kehittämistä vaativista osista ja ehkä hyödyllisiä vinkkejä ja linkkejä


  • Rahoitusta on tarjolla vain rajoitetulle joukolle hakijoita, mutta rahoituksen avulla hanketta voi ja tulee edistää myös konkreettisesti


Onko sinulla innovaatioidea tai keksintöaihio? Tutustu Apu+Raha™-palveluun ja tee hakemus osoitteessa:


apuraha.ideajalostamo.fi

Ideakymi 15.10.-15.11. 2023

Kilpailussa on viisi sarjaa

 

A. Keksintösarja (Keksinnöt, innovaatiot, työsuhdekeksinnöt ja korkeakoulukeksinnöt)


B. Liikeideasarja (palvelu/tuoteidea tai sosiaalinen innovaatio tai liiketoimintakonsepti, joka

tähtää yritystoimintaan)


C. Kierrätyssarja (keksintö tai liikeidea, työsuhdekeksintö tai korkeakoulukeksintö)


D. 1.Ideasarja (uutuudellinen ratkaisu tai idea)


D .2. OP Kymenlaakso-idea (OP Kymenlaakson taloustaitoidea, joka edistäisi fiksua rahankäytön opettamista lapsille ja nuorille tai senioreiden turvallisen digiasioinnin opastamista)

 

Viime kädessä arviointiraati päättää mihin sarjaan ehdotus kuuluu.


Palkinnot

 
Palkintojen jako suoritetaan kilpailun jälkeen pidettävässä Kymenlaakson Innovaatiosymposiumissa.


Keksintösarjan voittaja: 2500 €


Liikeideasarjan voittaja: 1000 €


Kierrätyssarjan voittaja: 2500 €


Ideasarja (erityisesti opiskelijoille):  3 kpl a` 300 €


OP Kymenlaakso Ideasarja 3 kpl a`500 €


Palkinnot ovat saajalleen veronalaista tuloa.

 

Arviointiraadilla on oikeus jakaa palkintojen kokonaissumma myös ilmoitetusta poikkeavasti.

 Teknologiasta tuotteiksi -säätiön vuotuinen apuraha on haettavissa 15.9.2023 asti, ja sen suuruus on 20.000 euroa. Säätiö tukee toiminnallaan suomalaista osaamista, tuotekehitystä ja kansainvälistymistä kiinteistö- ja rakentamisalalla. Apuraha myönnetään terveellistä, kestävää ja tuottavaa rakennettua ympäristöä edistävälle tuotteelle, palvelulle tai hankkeelle, joka hyödyntää uutta teknologiaa ja osaamista, ja jolla on kansainvälistä potentiaalia. Vuosittain jaettava Teknologiasta tuotteiksi -apuraha on alansa suurin.

Arvostettuja kriteerejä palkitsemiselle ovat energia- ja resurssitehokkuus, hyvän sisäympäristön kehittäminen, alan uudistaminen ja loppukäyttäjien tarpeiden ymmärrys.

Vuonna 2023 palkitsemisperusteissa painottuvatlaadukkaan sisäympäristön lisäksiseuraavat alueet: kiertotalous, digitaalisuus, palveluiden tuotteistaminen, sekä ilmastonmuutoksen hidastaminen ja siihen sopeutuminen.


Hakemus tehdään osoitteessahttps://teknologiastatuotteiksi.fi/hakemus/1.6. – 15.9.2023 välisenä aikana.

Mukana palkittavien yritysten valinnassa ovat Talotekninen teollisuus ja kauppa Talteka ry, Rakennusteollisuus RT ry ja kiinteistönomistajat ja rakennuttajat Rakli ry. Lopullisenpäätöksen tekee säätiön hallitus. Apuraha luovutetaanKiinteistöalan vuosiseminaarissa Tampereella 9.11.2023.

Säätiö voi palkita apurahalla yritysten ohella yhteisöjä tai yksityishenkilöitä. Erityisasemassaarvioinnissa palkinnon saajiksi ovat pk-yritykset.

Aiempien vuosien palkinnonsaajista kerrotaan säätiön verkkosivuilla osoitteessahttp://teknologiastatuotteiksi.fi/myonnetyt-tunnustuspalkinnot/.


Lisätietoja


Mika Halttunen
Teknologiasta Tuotteiksi -säätiön hallituksen puheenjohtaja
Puh. 0400 711 299

mika.halttunen@halton.com


Teknologiasta Tuotteiksi –säätiö

Vuonna 1994 perustetun säätiön toiminta-ajatus on edistää terveellisiä, kestäviä ja tuottavia sisäympäristöjä tukemalla kiinteistö- ja rakennusalan innovaatioiden tuotteistamista. Säätiön hallituksessa on edustus seuraavista organisaatioista: Business Finland, Finnvera, Työ- ja elinkeinoministeriö, Keksintösäätiö, SITRA, Ympäristöministeriö, Iitin kunta ja Halton Oy. Lisätietoa:  teknologiastatuotteiksi.fiTeknologiasta tuotteiksi -säätiön myöntämä rakennetun ympäristön teknologia-apuraha haettavana 15.9.2023 asti

Ekologiset Innovaatiot -pitchauskilpailu

Onko sinulla ekologinen idea tai innovaatio? Haluatko voittaa 5000 euroa liikeideasi kehittämiseen?

Osana Keksintöjen Viikon Vastuullisuus ja ekologisuus innovaatioiden kasvualustana -webinaaria 14.10.2022 järjestetään kaikille avoin pitchauskilpailu. Kilpailun teema on kestävä kehitys ja pitchattavan tuotteen, palvelun tai liikeidean tulee tukea ekologisen kestävyyden tavoitteita.

Lisätietoa ja ilmoittautumislinkin löydät Keksintöjen Viikko -tapahtuman verkkosivuilta www.keksintojenviikko.fi